Čtyři oblíbené mýty o vaření

Čtyři oblíbené mýty o vaření

Vyvracení mýtů je vždycky docela zábava. Teda až do momentu, kdy si člověk uvědomí, kolika z nich do té doby věřil. Mýty týkající se vaření jsme slyšeli už z tolika kvalifikovaných úst a četli v tolika knihách, že nad tím jeden vrtí hlavou. Ale co naděláme. Pojďme se na ně podívat a zkusit si vysvětlit, proč je to ve skutečnosti jinak. (Pokračování textu…)
Kde v kuchyni nepoužívat jedlou sodu na čištění

Kde v kuchyni nepoužívat jedlou sodu na čištění

Jedlá soda, nebo též soda bikarbona jsou drobné bílé krystalky rozpustné ve vodě a odedávna patří k vyhledávaným prostředkům na úklid kuchyně a mytí nádobí. Spolu s vodou totiž vytváří slabý louh a ten spolehlivě rozpouští mastnotu a různé usazeniny, navíc krystalky nerozpuštěné sody působí abrazivně jako mycí písek. Přesto není vhodné sodu používat všude a my si teď řekneme kde a proč. (Pokračování textu…)
Složení správné manikúry a její typy

Složení správné manikúry a její typy

Sem tam se může stát, že služby profesionální kosmetičky nebo manikérky nebudou dostupné klidně i rok v kuse. Spousta lidí zbystřila a místo staré napůl zničené sady manikúrních nástrojů se začala dívat po něčem lepším, co líp funguje a vydrží zase několik desítek let. Samozřejmě narazili na neskutečný výběr a zasvěcené bloggery, kteří vyjmenovávají skoro stovku různých nástrojů, které přece potřebujete jako ryba vodu nebo tráva sluníčko. Je to tak nebo není? Návodů na to téma, co by měla manikúra obsahovat a co je potřeba, jsou pravděpodobně plné internety. Co se na to podívat z praktického hlediska? (Pokračování textu…)
Proč mívá nerezové nádobí hliníkové dno?

Proč mívá nerezové nádobí hliníkové dno?

Někdy si prohlížíte obrázky k novému nádobí, co se chystáte koupit, a zarazí vás obrázek jeho průřezu. Silné dno uvnitř obsahuje hliníkovou desku. Proč? Chtějí na vás výrobci ušetřit? Na spojování dvou nebo dokonce tří a čtyř kovů se nic ušetřit nedá a rozhodně se nejedná o nějaký podvod, ale o výrazné vylepšení vlastností výrobku. Nerezové nádobí se sendvičovou stavbou, kdy jsou k sobě spojeny dva, tři, nebo i čtyři různé kovy, ve skutečnosti patří k tomu nejkvalitnějšímu a také nejdražšímu, co na trhu najdete. (Pokračování textu…)
True Flow – když na proudu záleží

True Flow – když na proudu záleží

Za poslední roky jsme si celkem zvykli, že kromě vysoce kvalitních kuchařských nožů společnost Zwilling vyrábí také velmi dobré nádobí. Opět v kombinaci špičkové německé kvality s cenou, která patří k vyšším, ale která je stále dostupná. Velice příjemným zjevením je proto sada nádobí Zwilling True Flow, která mimo jiné ukazuje, jakým směrem se v nejbližší době bude design nádobí vyvíjet. (Pokračování textu…)
Keramická mísa s korkovou poklicí

Keramická mísa s korkovou poklicí

Co byste řekli na dekorativní kousek francouzského designu do kuchyně, který by byl stejně praktický, jako je i hezký? Že to zní dobře? Tak se na to pojďme podívat zblízka. Francouzská značka Emile Henry je charakteristická výrobou přívětivě zaoblené a krásně barevné keramiky, takže co to bude tentokrát? Mísa určená na uložení menšího množství čerstvého ovoce a zeleniny, případně kořenové zeleniny a brambor na viditelném místě v kuchyni, někde pěkně po ruce. Že se ovoce nemá skladovat vedle brambor a vůbec, pohled na špinavé brambory není ničím zajímavý? Tak sledujte.   Pěkně glazovaná…
Alessi Plissé ve stylu skládaných sukní

Alessi Plissé ve stylu skládaných sukní

Existují výrobci, kteří se se svými spotřebiči drží na špici současných trendů. Pak existují takoví, co produkují jakýsi střední proud, co nepotěší, ale ani neurazí. A pak tu jsou takové výjimky, které jsou v designu spotřebičů zcela proti proudu. Příkladem je italský výrobce Alessi, za kterým stojí špičkoví návrháři užitého designu, ale který staví všechny trendy doslova na hlavu. Když si koupíte třeba takovou rychlovarnou konvici, očekáváte, že v ní hlavně a především uvaříte vodu. Jasně, ale taky víte, že když bude ošklivá, nebude vás doma bavit se na ni dívat, a to…
Co je to Full Tang? A kde má nůž stopku?

Co je to Full Tang? A kde má nůž stopku?

V konstrukci kuchyňských nožů jste si určitě všimli spousty rozdílů a tím nemyslíme jenom velikost a tvar. Spolu s tím, jak se výrobci snaží pokrýt celé spektrum cen pro zákazníky se výrazně liší kvalita a provedení základních stavebních prvků dobrého nože. Dnes si tedy povíme o uchycení čepele do střenky, variantách a obnovené popularitě nožů Full Tang. Čepel nože směrem k jejímu úchopu (střence) může nebo nemusí přecházet do masivní kovové záštity. Ta na konci ostré části nože slouží především jako ochrana prstů před sklouznutím po střence směrem k ostří nože, ochrana prstů…
Ocílka – jak funguje a jaké jsou její druhy?

Ocílka – jak funguje a jaké jsou její druhy?

Co odlišuje kuchařské profesionály od hobíků a běžných "návštěvníků kuchyně" hned na první pohled? Není to ani zástěra, čepice, ani kuchařský rondon, jak se říká haleně zapínané ve dvou řadách, co vypadá trochu jako uniforma. Je to ocílka, kterou kuchař ovládá bravurně a hlavně po ní sahá každých pár minut, kdežto doma ji v lepším případě máme nepoužitou v zásuvce. Dívat se na profi kuchaře nebo řezníka, s jakou jistotou dovedou nůž v mžiku protáhnout přes ocílku je docela požitek. My ostatní bychom se neměli nechat zahanbit tím, že to nedokážeme tak rychle a plynule, protože…