Keramická mísa k robotu, co je zároveň píckou do trouby

Chléb upečený v kamenné peci mívá zpravidla krásně zlatavou lesklou a křupavou kůrku. Je to tak proto, že cihly v peci přirozeně přijímají vlhkost z těsta a udržují ji ve vzduchu kolem chleba. Pokud pečete místo toho chléb v elektrické nebo plynové troubě doma, musíte zpravidla buď chléb před dopečením potřít vodou, nebo do trouby na celou dobu pečení umístit misku s vodou. Nebo můžete využít některou z keramických pečících forem, které je přesně za tímto účelem vyráběné, tedy aby v uzavřeném prostoru kolem chleba udržely přiměřenou vlhkost.


Jednu z takových šikovných pícek na chleba nyní nabízí americký výrobce kuchyňských robotů, firma KitchenAid. A pokud jste se dali do přemýšlení, co mají roboty společného s píckou, tak v tomto případě hodně – jedná se totiž o keramickou pracovní mísu s víkem, kterou lze v robotu použít k uhnětení těsta. Složité? Vysvětlíme.

keramická pečící mísa k robotu KitchenAid Artisan

Keramická mísa přesně zapadá do podstavce kuchyňských robotů KitchenAid Artisan s výkyvnou hlavou. S objemem necelých 5 litrů je velikostí a tvarem téměř stejná, jako nerezové mísy v základním balení robotu. Víko může sloužit k uzavření během kynutí, nebo jako pečící tác, pokud se mísa obrátí vzhůru nohama.

Nádoba kuchyňského robotu je navržená tak, aby hnětací hák uvnitř opisoval kruh a téměř se dotýkal stěn. To aby nezůstávaly nezamíchané zbytky. Nádoba je vysoká třicet centimetrů, aby při tom míchání a hnětení nic nevypadlo ven. A někoho napadlo, že dost podobný tvar by mohlo mít horní víko keramické pícky, aby se pod ním účinně shromažďovala vodní pára při pečení. Z víka pracovní mísy se tedy udělal pečící tác a mísa po obrácení vzhůru nohama slouží jako poklop.

keramická mísa k robotu na pečení chleba

A tady je už vidět výsledek. Kromě obyčejného chleba v míse samozřejmě s úspěchem upečete cokoliv sladkého z kynutého těsta, ale v principu cokoliv vás napadne.

Dík tomu nová keramická mísa může nosit označení „dva v jednom“ a od mouky, vody a kvásku s ní můžete vystačit až po hotový křupavý chléb. Titanová keramika dobře odolává změnám teploty a je odolná proti mechanickému poškození, samozřejmě do určité míry, protože to vždycky bude jen keramika.

Je princip pečení v keramické formě něčím novým?

Vůbec ne. Například francouzský výrobce pečící keramiky Emile Henry nabízí hned několik forem do trouby – na kulatý chléb, podlouhlý chléb a na bagety.

keramická pečící forma na chleba Emile Henry

Princip pečení chleba v menší keramické nádobě, která slouží jako pícka a udržuje nad povrchem těsta vlhký vzduch, není ničím novým. Ve Francii vyrábějí tyto krásné pečící formy z burgundské keramiky.

 

 

Přečtěte si také náš recept na pečení kváskového chleba.