Proč mívá nerezové nádobí hliníkové dno?

Někdy si prohlížíte obrázky k novému nádobí, co se chystáte koupit, a zarazí vás obrázek jeho průřezu. Silné dno uvnitř obsahuje hliníkovou desku. Proč? Chtějí na vás výrobci ušetřit? Na spojování dvou nebo dokonce tří a čtyř kovů se nic ušetřit nedá a rozhodně se nejedná o nějaký podvod, ale o výrazné vylepšení vlastností výrobku.

Nerezové nádobí se sendvičovou stavbou, kdy jsou k sobě spojeny dva, tři, nebo i čtyři různé kovy, ve skutečnosti patří k tomu nejkvalitnějšímu a také nejdražšímu, co na trhu najdete.

Proč je ve dně tlustá hliníková deska?

Nerezová ocel má v gastronomii bezpočet výhod – je velmi odolná proti opotřebení, nerezaví, snadno se udržuje hygienicky čistá a nakonec nevypadá ani špatně vystavená na pracovní desce. Nerezová ocel ale také má jednu velkou nevýhodu – není příliš dobrým vodičem tepla. Z tohoto důvodu najdete v tom nejkvalitnějším nerezovém nádobí uvnitř buď hliníkovou desku na celé šířce dna, nebo hliníkový korpus, který zabíhá i do stěn a vede až k hornímu okraji nádobí.

Wok pánev Zwilling Pro

I pokud nádobí obsahuje hliníkovou vložku, je napovrchu celé nerezové pro hygienickou čistotu a provoz bez uvolňování prvků do jídla

Proč musí být kuchyňské nádobí vodivé?

Nemusí. Třeba zapékací keramika vodivá není. Vodivé pro teplo ale musí být takové nádobí, které se používá na plotně, protože plotna (kromě indukčních) zahřívá nádobí zespodu a my to teplo potřebujeme zužitkovat uvnitř. To, co kuchaři na nádobí vyžadují především, je předvídatelnost a rovnoměrnost. Za jak dlouho se povrch pánve rozehřeje na vysokém plamenu, jak dlouho chladne, a hlavně – jestli bude mít dno pánve v každé chvíli stejnou teplotu ve všech částech. Nerovnoměrně rozehřáté nádobí je mor pro kvalitní gastronomii a způsobuje připalování a nedopečení zároveň.

vrstva hliníku v nerezovém nádobívrstva hliníku ve dně nádobí

Hliníková vrstva se do moderního nádobí umisťuje buď jen do dna (vpravo), nebo po celé ploše (vlevo)

Co se do nádobí dává kromě hliníku?

V moderním nádobí občas najdete neskutečný sendvič nejrůznějších vrstev. Nerezová ocel sama má několik variant, například jednu pro fungování na indukci a druhou pro lepší vnitřní povrch odolný proti poškrábání. Hliník může být čistý nebo ve formě slitiny a v moderním nádobí se umisťuje dovnitř, kde pracuje jako vodič tepla. Někdy je ale jeho vodivost málo a využívá se ještě mědi, která vlastnosti sendviče dál vylepšuje.

zwilling starter set

Startovací sada nádobí Zwilling Starter set 12 ks. Dva hrnce s poklicí, rendlík, kvalitní nerezová pánev s nepřilnavým povrchem, dva nože, obracečky, kvalitní kuchyňské nůžky, prkénko z bambusu a dvě kvalitní utěrky.