Jaký je rozdíl mezi rendlíkem a kastrolem?

Účelem tohoto článku není ani nikoho kritizovat, ani prosazovat tu jedinou opravdovou pravdu. Je jasné, že pokud se ve vašem kraji něčemu nějak říká stovky let, byla by bláhovost to zkoušet měnit a dokonce by to byla i škoda. Čistě pro zajímavost a pro pobavení jsme dnes přišli s tím, z jakých končin pochází slova „rendlík“ a „kastrol“ a co by měly znamenat vzhledem ke svým jazykovým předlohám.

Je rendlík a kastrol to stejné? Nebo jsou to odlišné věci?

Jak jste už asi uhodli, kdybychom zastávali názor, že mezi rendlíkem a kastrolem není rozdíl, nevznikl by tento článek. Slovo kastrol pochází z francouzštiny a rendlík z němčiny a obě znamenají (a v originálu také znamenaly) něco jiného, jak si vzápětí řekneme. Proto nás poměrně udivuje definice ze Slovníku spisovné češtiny:

kastrol-u m. (6. j. -e, -u) (z fr.) nízká okrouhlá nádoba na vaření; rendlík: hrnce a k-y; přen. žert. klobouk podobného tvaru; → zdrob. kastrolekkastrůlek-lku m. (6. mn. -lcích, -lkách); — kastrolový příd.: k-é dno

Tak podle slovníku by kastrol by měl být rendlík. To se podívejme.

Co je to kastrol a odkud se k nám slovo dostalo?

Francouzi používají slovo casserole pro nízkou okrouhlou nádobu na vaření. Slovo se dostalo i do angličtiny v přeneseném smyslu jako dušené maso se zeleninou a z toho dostáváme výsledný obrázek – kastrol je nízká nádoba na dušení, čili buď velký nízký hrnec s poklicí, nebo naopak pánev s vysokými stěnami, ve které se snadno dusí, opět pod poklicí. V zásadě ho každý má (nebo by měl mít) doma, protože v jedné věci skutečně vyniká – v dušení. Na širokém dně můžeme opražit maso nebo zeleninu jako na pánvi, podlít, přikrýt a dusit jako v hrnci, bez zbytečného špinění dalšího nádobí. Pokud řekneme místo kastrol kastrolek, máme na mysli opět nízký hrnec, tedy výrazně širší než vysoký, s pokličkou, ovšem výrazně malý. Třeba na uchování jedné porce.

kastrol

Takto prosím vypadá kastrol. Je to hrnec a není, spíš takový kříženec mezi hrncem a pánví. Z toho také pramení jeho hlavní výhody – pro všechna jídla, která začínají na pánvi a dokončit by se měla v hrnci.

Co je naproti tomu rendlík?

Slovní základ pochází z německého Rändel, které pochází ještě ze slova Rand, čili okraj. Jedná se o nádobu s výrazným okrajem, která se do češtiny také jinou cestou probojovala jako krajáč. A když si krajáč – tedy velký hrnek s vysokým okrajem představíte, je to vlastně od kastrolu pravý opak – malé dno, vysoké okraje.

Rendlík má své opodstatnění v kuchyni stejně dobře, jako kastrol, ovšem pro zcela odlišné činnosti. Relativně malý hrnec s vysokými stěnami, nejčastěji vybavený jednou rukojetí jako pánev, nejlépe poslouží k vaření mléka, ohřívání omáček, rozpouštění másla nebo čokolády – a díky jedné rukojeti a často i díky nalévacímu zobáčku – k polévání jídla na talíři, ať už máslem nebo omáčkou.

Vysoký okraj se náramně hodí. Nádoba s malým dnem (zpravidla do 20cm) si díky vyšším stěnám udrží poměrně dobrý objem, při ohřívání omáček se z ní neodpaří tolik vlhkosti a díky celkově kompaktnímu tvaru drží teplo (omáčky) i delší dobu na stole a usnadňuje nalévání.

rendlík

Zdaleka neplatí, že by se na kastrol dávala poklice a na rendlík ne, i když i takovou definici můžete najít. Skutečně se liší hlavně tvarem a využitím. Tento pěkný rendlíček od firmy Scanpan bude doslova ozdobou kuchyně. Ohřejete v něm máslo, čokoládu, omáčku, nebo třeba polévku pro jednoho člověka.

Co se tedy domotalo ve slovníku spisovné češtiny?

S největší pravděpodobností existují regiony, kde se mezi kastrolem a rendlíkem nerozlišuje. Nebo se všem hrncům říká univerzálně kastrol a tím pádem je malý rendlík prostě kastrolek. Možné to je a tak s tím asi nic neuděláme. Snad jen k těm kloboukům – už jste někdy viděli ženu s nízkou širokou nádobou na vaření na hlavě? Asi těžko. Slovo kastrolek, kterým se posměšně označovaly některé klobouky, totiž vzniklo zkomolením slova kastor, což je skutečně typ klobouku z vlněného sukna s chlupem, do kterého se často přimíchávaly chlupy z bobra, latinsky castor.

Ať už tedy vaříte v rendlíku, v kastrol

u, nebo v jakémkoliv jiném hrnci, přejeme vám hlavně hodně zdraví a dobrou chuť.

Námět: https://www.homeware.cz/clanky/je-to-kastrol-nebo-rendlik