Kde v kuchyni nepoužívat jedlou sodu na čištění

Jedlá soda, nebo též soda bikarbona jsou drobné bílé krystalky rozpustné ve vodě a odedávna patří k vyhledávaným prostředkům na úklid kuchyně a mytí nádobí. Spolu s vodou totiž vytváří slabý louh a ten spolehlivě rozpouští mastnotu a různé usazeniny, navíc krystalky nerozpuštěné sody působí abrazivně jako mycí písek. Přesto není vhodné sodu používat všude a my si teď řekneme kde a proč.

 

Krystalky sody, jak už bylo řečeno, působí jako mycí písek. Povrchy, na které typicky nepoužíváme hrubou stranu kuchyňské houbičky, bychom neměli mýt ani práškovou sodou, protože by mohla způsobit škrábance. Velice oblíbeným čistícím prostředkem je soda smíchaná s nějakou kyselinou, jako je ocet nebo citron. Pokud si ale přípravek naředíte do zavřené lahve (malé PETky nebo nějaké krabičky od léků) může vám kvůli uvolňování plynu při reakci pěkně vybuchnout.

Hliníkové nádobí a povrchy

Pozor, v dnešní době se nádobí z povrchově neupraveného hliníku prakticky neprodává, protože existují pochybnosti o tom, co dělá případná možná příměs hliníku v naší potravě. Přesto ale hliníkový povrch v kuchyni sem tam najdete, třeba jako lištu na zdi nebo kryty některých spotřebičů. Soda rozpuštěná ve vodě hliníku vůbec nedělá dobře a vytváří na něm skvrny, takže raději nepoužívat.

sada pánví Ballarini Lipari

Moderní hliníkové nádobí sice využívá nízkou hmotnost a tepelnou vodivost hliníku, ale pomocí nepřilnavého povrchu brání jeho styku s potravinami. 

Stříbro s patinou

Na zašlé stříbro se pasta z jedlé sody na kartáčku na zuby radí a celkem i používá, patina zmizí poměrně rychle. Přesto je to metoda poměrně drsná a můžete si celkem nadrobit. Ze zašlých šperků může zmizet i povrchová úprava a zejména pokud nevědomky čistíte postříbřené předměty, můžete stříbro úplně odstranit a bude malér.

Nerezové nádobí

Zatímco kuchyňskou linku nebo povrchy v koupelně vyčistí soda velice dobře, u nerezového nádobí to nemůžeme úplně doporučit. Když víte, co děláte, a povlak rozpuštěné sody z nádobí rychle a pečlivě umyjete, nic se nestane. Nepozornost ale může vést ke vzniku matných a tmavých skvrn, které sice nijak nebrání dalšímu používání, ale nepůsobí hezky. Výrobce nerezového nádobí za takovou škodu nemůže a neuzná případné reklamace.

nerezové nádobí Zwilling

Moderní a kvalitní nerezové nádobí má kromě všech funkčních výhod i nepopiratelnou estetickou hodnotu. Vznik skvrn na povrchu sice neohrozí funkčnost ani vaše zdraví, ale bude vám vadit po estetické stránce.

Dáváte sodu do lednice kvůli pachům?

Všechny látky, které nějakým způsobem vážou vzdušnou vlhkost a reagují s látkami rozpuštěnými ve vlhkém vzduchu, pomáhají udržet v lednici lepší vzduch a prodloužit životnost potravin. I soda se doporučuje a určitě funguje. Její působení je ale omezené malým povrchem v misce nebo na talíři, pokud si nechcete posypat celé dno lednice, takže možná neuvidíte ani podstatný rozdíl. Raději si kupte nějaký komerčně dostupný přípravek na bázi aktivního uhlí.

Hašení hořícího oleje? Raději ne

Jedna z rad, které by vás mohly přijít opravdu draho, je hašení tam, kde není k dispozici voda, nebo kde by se voda neměla používat. Například když vám na plotně chytne olej.

Na první pohled – proč ne? Jedlá soda nehoří a olej s ní zasypete jako hasícím pískem. Ale kolik takové sody byste na pánev o velikosti třeba 28 cm potřebovali? Máte běžně doma sodu v kbelíku? Nehledě na to, že prskající a hořící olej je dost nebezpečný na to, abyste se do něj pokoušeli sypat sodu nataženou rukou. Pořiďte si do domácnosti malý hasící přístroj a nezkoušejte experimentovat.

litinový wok

Litinový wok je na rozpálení oleje ideální. Pokud ale začne hořet, trhat stogramové sáčky sody a sypat je do ohně nataženou rukou je nesmysl.