Keramická mísa s korkovou poklicí

Co byste řekli na dekorativní kousek francouzského designu do kuchyně, který by byl stejně praktický, jako je i hezký? Že to zní dobře? Tak se na to pojďme podívat zblízka. Francouzská značka Emile Henry je charakteristická výrobou přívětivě zaoblené a krásně barevné keramiky, takže co to bude tentokrát?

Mísa určená na uložení menšího množství čerstvého ovoce a zeleniny, případně kořenové zeleniny a brambor na viditelném místě v kuchyni, někde pěkně po ruce. Že se ovoce nemá skladovat vedle brambor a vůbec, pohled na špinavé brambory není ničím zajímavý? Tak sledujte.

 

keramická mísa s víkem

Pěkně glazovaná keramická mísa s logem EH jako Emile Henry a poklopem z masivního kusu korku na pohled ničím nevynikne…

keramická mísa emile henry

…dokud nevezmeme v potaz možnosti, které nabízí. Přírodní korek je schopen vstřebat nadbytečnou vlhkost zrajícího ovoce a je dostatečně měkký, aby na ovoci nevznikaly otlačená místa, kde zpravidla startuje hniloba. Kromě toho přirozené aroma korku odpuzuje drobný létající hmyz, jako jsou ovocné mušky.

Pod korkovou miskou, která slouží jako poklice, se nachází další úložný prostor, který je vtipně chráněný před sluncem a vlastně i pohledem zvenčí, do kterého se krásně vlezou brambory, cibule nebo řepa v množství, které vyhovuje dalšímu vaření.

Kořenová zelenina a okopaniny při skladování nevyžadují lednici, ale zato jim vadí světlo. Ventilace je přitom zajištěna otvory v míse, které směřují dolů a tak jimi příliš světla nepronikne.