Jak funguje pomalý odšťavňovač?

Ovocná a zeleninová dužina obsahují spoustu živin a vitamínů. Kohokoliv se zeptáte, bude zdůrazňovat důležitost, kterou rostlinná strava zastává v lidské výživě a pravděpodobně i připomene, že bychom měli ovoce a zeleniny jíst více. Pro někoho žádný problém. Ale co když vám zrovna „kozí strava“ moc nechutná?

Ano, jsou lidé, co by mrkev nepozřeli, ani kdyby to byl poslední kousek jídla na světě. Můžeme si z nich dělat legraci, hrozit jim vztyčeným ukazovákem, ale to je tak všechno. Chutím nelze rozkazovat. Pokud se mezi takové masožrouty počítáte a začíná vás trápit myšlenka na hladinu cholesterolu a nedostatek některých vitamínů, máte ještě možnost využívat odšťavňovače, zdravé vitamíny míchat s chutnými přísadami a dodat tělu to, co si žádá.

Jenže pak se dozvíte, že existují odšťavňovače odstředivé a šnekové a najednou je toho moc k nastudování před nákupem. Co to takhle zkrátit?

Jak funguje odstředivý (rychlý) odšťavňovač?

V rychlém odšťavňovači tlačíte kousky zeleniny / ovoce proti rotujícímu struhadlu a nastrouhaná hmota se potom vymačká v rychle rotujícím bubnu na stěnách, které tvoří jemné nerezové sítko. Vymačkaná suchá dužina se shromažďuje v zásobníku, zatímco čerstvá šťáva teče do karafy nebo přímo do sklenice.

Výhodou je u tohoto odšťavňovače rychlost a výtěžnost. Stačí pár desítek vteřin a máte plnou sklenici, odnímatelné části odšťavňovače hodíte do myčky a hurá za radostmi všedního dne.

Nevýhodou odstředivého odšťavňovače je větší hluk a také jaksi nešetrný přístup k samotné ovocné nebo zeleninové dužině. Ta se v průběhu rychlého strouhání a odstřeďování zahřívá a míchá se vzduchem, takže je šťáva napěněná a rychle u ní dochází k destrukci vitamínů, takže je potřeba ji hned vypít.

Odstředivý odšťavňovač

Odstředivý odšťavňovač KitchenAid Artisan

Jak funguje šnekový (pomalý) odšťavňovač?

Jak název napovídá, místo rychle rotujících částí máme pomalé. Místo struhadla je tu nůž, který odkrajuje kousky a pod ním šnekový dopravník, který je velkou silou, ale pomalu tlačí proti nerezovému sítku. Tím dochází k lisování dužiny bez zvýšení teploty a provzdušnění. Suchá dužina se opět shromažďuje v zásobníku a nápoj v karafě. Nápoj není tolik napěněný.

Výhodou je šetrnější příprava bez pěnění a zahřívání dužiny, také o hodně méně hluku. Pokud si třeba chcete udělat osvěžující drink před spaním pozdě v noci, neprobudíte celou rodinu.

Nevýhodou je malá rychlost a tím pádem i delší čas přípravy.

pomalý odšťavňovač smeg

Šnekový odšťavňovač SMEG

Jsou pomalé odšťavňovače skutečně šetrnější a lepší?

Jak už tomu tak bývá, příliš agresivní marketing zanese mezi lidi fámy, které se těžko vyvrací. Smyslem pomalých odšťavňovačů je pomalejší a šetrnější nakládání s ovocnou dužinou a na první pohled dává perfektní smysl. Laboratorní testy nicméně ukázaly, že pokud koupíte kvalitní výkonný přístroj, není zdaleka takový rozdíl mezi šťávou z pomalého a z odstředivého odšťavňovače, jako spíš rozdíl proti low endovým neznačkovým přístrojům. Pomalý odšťavňovač je sice šetrnější, ale zato dužinu trápí o dost delší dobu, takže dochází ke stejnému působení tepla promíchání se vzduchem, jako u rychlých odšťavňovačů. Pokud chcete dostat všechny své vitamíny ve zdravé šťávě, vypijte ji hned.

Zdroj: https://www.homeware.cz/clanky/jak-funguje-pomaly-odstavnovac