Jak funguje hrnec Tajine?

Než se Tajine objevil v rukou Zdeňka Pohlreicha, znali ho jen milovníci orientu, dnes je po něm sháňka a lidé se ptají – v čem je tak výjímečný? Má smysl pořídit Tajine, když mám obyčejných hrnců dost? Pojďme si říci, jak Tajine funguje a proč je tak skvělý.

Hrnce Tajine pochází z polopouštních podmínek severní Afriky a používali je pastevci a kočovníci. Jejich největší výhodou už od začátku bylo šetření vodou a dřevem na topení. V malé hliněné pícce nebo na otevřeném ohni se keramika rozehřeje a dokáže sálat dlouhé hodiny, zatímco pára z masa a zeleniny je díky speciální poklici uzamčená uvnitř.

Jak Tajine funguje?

Dušením jídel ve spodní misce hrnce Tajine se uvolňuje množství páry. Ta na rozdíl od běžných hrnců s poklicí neuniká ven, ale sráží se ve špičce kónické keramické poklice, takže stéká všechna zpátky do misky. Tím pádem ani při dlouhé pomalé přípravě pokrmů není potřeba opakovaně podlévat, ale hlavně – neztrácí se aroma a chuť čerstvých surovin.

Kde Tajine koupit?

Ručně vyrobené originály, často vyzdobené v lidovém stylu, seženete na tržnici v celé severní Africe – vypadají nádherně a mají uměleckou hodnotu. Budete ale lidovému ručnímu výrobku věřit, že po půl roce nepraskne? Kam půjdete s reklamačním formulářem? Zpátky do Maroka? Keramika z tržnic v Africe patří do vitríny, je to umělecké dílo a suvenýr. Vy ale chcete nádobí na pravidelné používání, se zárukou kvality.

Francouzské Tajine Emile Henry

Maroko byla jak známo francouzská kolonie a Maročané proudí do Francie dodnes za lepším životem. Mnoho z nich si své kulinářské dovednosti vzalo s sebou a tak se Tajine začal objevovat ve francouzské kuchyni už v minulém století. Přední francouzský výrobce pečící keramiky z burgundského jílu Emile Henry nezaspal příležitost. Tajine vyrobený s technologií Flame odolává i otevřenému ohni, zvládne velké změny teplot, pokud nejsou prudké, a skvěle vypadá. Emile Henry nabízí dokonce speciální Tajine na indukci.


tajine emile henryNáš tip: francouzský Tajine Emile Henry

Vyrobený z burgundského jílu, kvalitně glazovaný při ruční práci, záruka spjatá s generační tradicí francouzského výrobce žáruvzdorné keramiky. Výrobky Emile Henry skvěle vypadají a ještě lépe slouží k vaření, dušení, pečení a dalším kuchyňským radovánkám. Nákupem hrnce Tajine od značky Emile Henry investujete do jistoty, že nádobí splní přesně to, co od něj čekáte, vydrží tak dlouho, jak budete chtít a nadto vás přívětivě líbivý design bude motivovat k další práci.

 


Proč Tajine kupovat?

  • Tajine zvládne pomalu dušená jídla „z jednoho hrnce“, čili stew a zeleninové směsi lépe, než běžné nádobí.
  • Kameninový Tajine s krásnou glazurou je možné použít i při servírování na stůl, skvěle vypadá.
  • Kamenina dlouho udrží teplo, takže je na servírování velmi vhodná.
  • Budete mít doma kousek exotiky, přitom vyrobený s certifikáty o nezávadnosti a kvalitě zavedené francouzské firmy.

zdroje:

https://www.moroccoworldnews.com/2012/06/46130/moroccan-couscous-and-tagine/
https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Tagine

fotografie:

wikimedia.commons.org