Jak čistit a udržovat plynový gril

Jaro je za dveřmi a určitě budeme chtít brzy navázat na úspěšné loňské grilování. Pokud jsme gril zazimovali pečlivě, bude to jednodušší – ale nejčastěji se stane, že nás čeká loňská špína a možná i známky koroze materiálu. Aby se to příště nestalo, povíme si, jakou údržbu na grilu provádět pravidelně a jakou jednou, dvakrát za sezónu.

Pravidelné čištění plynového grilu

Než se pustíme do drhnutí, vyplatí se gril tak trochu vypálit od mastnoty. Jde to udělat i po delším čase, ale nejlépe s tím neotálet a prohřát gril hned po použití. Veškerá mastnota na mřížce a krytech nad hořáky tak má šanci zuhelnatět a přestane lepit.

V každé lepší grilovací sadě máme jemný ocelový kartáč, případně se dají dokoupit v hobby marketech. Zuhelnatělé zbytky jídla jím jdou velmi dobře odrhnout z mřížky a interiéru spalovací komory, ale samozřejmě musíme myslet na to, že třeba nerezový plech se tím může natrvalo poškrábat. Mřížku zbavenou hrubých nečistot pak stačí setřít vlhkým hadrem a naolejovat, perfektní je na to běžný rostlinný olej ve spreji od vyřazené voňavky.

plynové grily - čištění

Při každodenním čištění si vystačíme s jemným ocelovým kartáčem. Mřížku vypečeme od mastnoty a vyčistíme kartáčem. Pozor na měkčí povrchy a na vznik škrábanců.

Na grilovací kameny a ploché tály můžeme použít škrabku, která je připevněná na ocelovém kartáči. Hladký kámen a litina vydrží, pozor ale na hliníkové povrchy kryté nepřilnavým nástřikem, ty by se velmi rychle zničily.

Závěrem setřeme vnější plochy grilu opět jarovou vodou. Ne že by to bylo potřeba, ale mastnota a prach zvenčí se mají tendenci horkem vypéct a gril nám takto brzy přestane hezky vypadat. Když můžeme, nepoužívaný gril zakryjeme.

Čištění a údržba grilu jednou za sezónu

Pokud zběžně vyčistíme gril po každém použití, jeho životnost tím roste. Přesto je ale potřeba minimálně jednou za sezónu věnovat chvíli kompletnímu vyčištění a údržbě.

Nejdřív se podíváme na přívod plynu. Ať už máte plynový gril připojený na bombu s propan-butanem, nebo třeba na zemní plyn, rozvod v rámci přístroje je řešen hadičkou a ta se může poškodit. Prohlédneme tedy gumovou hadici, abychom odhalili zjevné známky poškození – praskliny, díry a odřeniny.

čištění hořáků plynového grilu

Stará uhelnatá mastnota nejlépe pustí kartáčem, když je přítomna jarová voda. Vyhraďte si na špinavou práci s roštem grilu plastový lavór a možná také pracovní oblečení.

Prohlédneme taky bombu, aby neunikala. Pokud není vybavena tlakoměrem, přibližnou hladinu kapalného plynu uvnitř zjistíme tak, že ji zboku polijeme vodou a přejedeme shora dolů dlaní. Měli bychom cítit změnu teploty v místě hladiny kapalného plynu.

V dalším kroku prověříme hadici a šroubení, jestli neuniká nezřetelnými otvory. Připravíme si mýdlovou vodu a vyřazený kartáček – třeba od zubů – a plynové vedení pod tlakem potřeme po celé ploše. I ten nejmenší otvor a netěsnost se projeví vznikem bublin.

Vyjmeme grilovací mřížku a ve velkém plastovém lavóru ji důkladně očistíme v jarové vodě kartáčem. Po uschnutí ji opět nastříkáme obyčejným jedlým olejem.

Vyjmeme flavorizéry, plechové kryty hořáků. Bude na nich pravděpodobně připečená mastnota, takže také půjdou do lavóru s jarovou vodou. Pokud jeví známky koroze, vyměňte je za nové.

Demontujte hořáky, pokud si na to troufnete a jste si jistí, že je dokážete vrátit zpět tak, aby nikde neunikal plyn. Všechny dírky protáhněte párátkem a na závěr také setřete jarovou vodou a naolejujte povrch kvůli korozi. Někdy si v dutinách hořáků udělá hnízdo hmyz, tak dejte pozor na ucpání přívodů plynu. Trubice hořáku se dá protáhnout speciálním vytěrákem, šikovnější člověk si ho může i vyrobit.

čištění hořáku plynového grilu

Otvory plynových hořáků se mohou zanášet mastnotou a popelem a tím může klesat výkon celého grilu. Na vyčištění použijeme párátko, ať už se nám podaří hořáky demontovat, nebo to uděláme přímo uvnitř grilu.

 

Uvnitř hořáků a přívodních trubic se mohou uhnízdit brouci. Je vhodné prach a nečistotu uvnitř občas vymést šikovným vytěrákem.

Stejně tak vyčistíme trubice, které do hořáku přivádějí vzduch od regulačních knoflíků.

Vnitřní komoru grilu dobrodružnější povahy prostříknou prostě zahradní hadicí. I když je kvalitní plynový gril vyroben téměř výhradně z nerezové oceli, nikdy nemáte úplnou jistotu, že voda nenadělá škodu na nějakých svárech, šroubcích nebo podložkách, takže hadici nebo wapku použijte jen za slunečného počasí, když je jistota, že gril rychle vyschne. Jinak platí opět jarová voda a hubka na nádobí. Nezapomeňte, že hrubá strana hubky může nechat na nerezovém plechu škrábance.