Jak se ostří keramické nože?

Ostrý kuchyňský nůž je bezpečnější, než tupý. Je to tím, že lépe klouže v řezu a není potřeba s ním na krájení nebo řezání vynakládat tolik síly. Keramické nože se údajně neměly otupit, ale po pár letech používání nesou známky opotřebení. Jak se tedy brousí?

Nejdřív si řekneme o tom, jak se vůbec stane, že se nůž otupí. Tak schválně – co je tvrdší? Kůrka chleba, nebo nožířská nerezová ocel? I když vše svědčí pro nůž, stejně se po dlouhém používání otupí, a to ani nemusíme řezat do talíře, nebo módních skleněných krájecích prkének. Ocel se pokrývá sotva patrnou povrchovou vrstvičkou oxidu, který sice chrání zbytek nože před rezavěním, ale zároveň je měkký a otírá se při krájení i měkkých potravin. Tím postupně pomalu mizí z nože i ostří.

Keramický nůž vedle toho neoxiduje, takže otěrem materiálu o měkčí potraviny netrpí. na druhé straně je jeho křehké ostří při každém letmém dotyku s dalšími materiály vystaveno riziku odštípnutí drobných kousků, což je taky to, co se v reálu děje. Po delší době je čepel keramického nože posetá množstvím maličkých i větších zoubků a kvalita krájení je ta tam.

Keramické nože se brousí těžko

Keramický nůž běžným brusným kamenem nebo kuchyňským brouskem nenaostříte, je totiž tvrdší, než brusný materiál. Pro broušení keramických čepelí se vyrábějí brousky speciální, dokonce můžete koupit brousek elektrický, kde se nůž protahuje štěrbinou, kde se dostane do kontaktu s rotujícím brusným kamenem.

No, nebudu vás napínat. Broušením keramických nožů v ruce téměř s jistotou vytvoříte mikroskopické praskliny, které později ukončí život vašeho nože. Elektrické brousky, které jsem zkoušel, nadělaly hrubým rotujícím kamenem víc zubů, než kolik jich opravily. Máte jinou zkušenost?

Při dnešních cenách keramických nožů možná nemá cenu pídit se po profesionálním broušení a prostě nůž vyhodit. Koupíte si nový za pár stovek a máte to bez starostí.

Fotografie: https://commons.wikimedia.org