Keramická chlebová forma Emile Henry – použití a údržba

Spousta lidí se v poslední době pustila do pečení domácího chleba, což je skvělé. Dokonce je celkem zvláštní, že se opravdový boom domácího pečení dostavil až teď, když je chléb ve střední Evropě asi nejzákladnější potravinou a doteď jsme ho v drtivé většině kupovali. Metod pro domácí pečení je celá řada, ale perfektní variantou je využití keramické chlebové formy. Řekneme si proč a jak.


Keramické formy na pečení chleba z dílny francouzských mistrů Emile Henry ze špatného těsta perfektní chléb nevykouzlí. Ale pozdvihnou váš výborný chleba ještě o úroveň výš díky poměrně jednoduchému triku – regulují vlhkost vzduchu, který cirkuluje kolem těsta při pečení. Vnitřní povrch horního dílu formy (pozor, ať díly nepopletete) není zevnitř glazovaný. Jemně pórovitá keramika tak není zakrytá sklovitou vrstvou a umožňuje v určité míře vstup vlhkosti a naopak její odpařování teplem. Díky tomu je těsto shora správně zvlhčené a kůrka chleba zlatavá, lesklá a křupavá, a to bez dodatečného potírání, nebo přidávání misky s vodou.

Forma na chleba kulatá

Krásná kulatá forma na pečení kulatého bochníku chleba.

Návod na použití a údržbu

  • Odlepte všechny nálepky z produktu, případně použijte šetrný mycí prostředek. Opláchněte vodou.
  • Keramická forma na chléb je určená výhradně na pečení v troubě. Nepoužívejte ji na jakémkoliv jiném zdroji tepla jako na plotně.
  • Kvalitní a odolná glazura umožňuje bezproblémové používání kovových nástrojů, jako jsou třeba ostré nože na pečivo. Naopak si dejte pozor, protože kontakt s keramikou ostrý nůž rychle otupí.
  • Keramika obecně snáší velké rozdíly teplot mezi mrazem a rozehřátou troubou, ale nesnáší rychlé změny. Snažte se tak zabránit rychlému ochlazení vodou nebo kontaktem se studenou podložkou. Horkou formu z trouby položte na vhodnou dřevěnou podložku nebo složenou utěrkou.
  • Připečené zbytky těsta odmáčejte před mytím vodou s octem.
  • Braňte nárazům a pádům, keramika je křehká.

forma na pečení chleba

Podlouhlá forma na chleba

Příprava a pečení chleba

Připravte chlebové těsto a nechte ho kynout v přikryté pracovní míse kuchyňského robota, pokud možno v místě bez průvanu. Pečlivě spodní část formy vymažte tukem, a to na dně i po stěnách, potom zaprašte moukou a přebytky vysypte ven.

Jednou nakynuté těsto znovu vypracujte, aby z něj unikl přebytek vzduchu, a poté na druhé kynutí umístěte do pečící formy. Přikryjte víkem.

Nechte podruhé vykynout. Tvar a velikost, do kterého těsto nyní nakyne, už chlebu v průběhu pečení víceméně zůstane. Těsně před pečením potřete povrch těsta vodou.

Pečte na 240 °C. Horní díl formy díky dobře navrženému tvaru a vnitřnímu povrchu bez glazury zajistí, že bude vzduch obklopující těsto při pečení vlhký a kůrka chleba lesklá a křupavá i bez dodatečného potírání nebo pečení s miskou vody.

Zkuste také nechat těsto poprvé vykynout v lednici v míse robotu zakryté potravinářskou fólií. Kvasnice v chladu pracují mnohem pomaleji a výsledkem bude jemnější struktura těsta a výsledného chleba.