Co je to pomalý odšťavňovač?

Když se o něčem řekne, že je to pomalé – je to výhoda, nebo nevýhoda? Je skvělé mít pomalé auto? Pomalý počítač? Sotva. Ale určitě jste někdy slyšeli o takzvaných pomalých hrncích a dneska si povíme o pomalém odšťavňovači. Když se něco dělá pomalu, může to být lepší, rozhodně to tedy platí o potravinách.

Odšťavňovač je kuchyňský spotřebič, který zbavuje dužnatou zeleninu a ovoce jejich šťávy a nabízí ji k pití. Ve šťávě, kterou v sobě má rostlinná strava, jsou jak známo rozpuštěné vitamíny a některé minerální látky. Kde kvůli řekněme nevyhovujícím stravovacím návykům nemáme dostatek zeleniny a ovoce ve stravě, může být odšťavňovač a čerstvě vymačkaná šťáva vítaným doplňkem.

Proč je odšťavňovač pomalý a jaké jsou ty rychlé?

Nejjednodušší metodu odšťavnění ovoce znají lidé už od starověku – šlapání hroznů v kádích, jak se to dělalo ve Středomoří. Tlak je klíčovou veličinou i v dnešních odšťavňovačích a jejich základní typy se liší právě metodou uplatnění tlaku.

čerstvá šťáva z odšťavňovače

Pro řadu lidí je šťáva z odšťavňovače představou zdravé svačiny, vydatné snídaně a obecně zdravého životního stylu.

Zatímco odstředivý odšťavňovač ovoce a zeleninu najemno strouhá na struhadle a poté odstřeďuje (odstředivá síla uplatňuje tlak), pomalý odšťavňovač kousky ovoce tlačí šnekovým šroubem proti sítku, podobně jako pracují mlýnky na maso. Rozdílný mechanismus je za rozdílnou velikostí, vzhledem a hlučností přístrojů, ale nás bude zajímat – ze kterého odšťavňovače je lepší šťáva?

Všichni říkají, že…

Nejčastěji na internetu narazíte na informaci, že odstředivé odšťavňovače jsou naprosto špatné, zatímco šnekové pomalé odšťavňovače zázrak biblického rozměru. Hádejte, kdo je propaguje – ano, výrobci pomalých odšťavňovačů a na ně nabalená komunita, která chce vypadat co nejvíc hype.

Jak to je ve skutečnosti?

Odšťavňování ničí vitamíny a další živiny, ať použijete jakýkoliv odšťavňovač. Rozdíly najdete mezi kvalitním a méně kvalitním, spíš než mezi dvěma špičkovými odšťavňovači rozdílné technologie. Šťávu pijeme jako náhradu za ovoce a zeleninu, které nejsme schopni zkonzumovat, takže je relativně nedokonalé vytěžení živin z původní rostlinné stravy v zásadě nepatrný problém, pořád získáme víc, než bychom měli.

Při odšťavňování je dobré myslet na to, abychom vypili všechnu šťávu čerstvou (kyslík je pro hodně živin příčinou postupné degradace), ale také na to, že vitamínový koktejl není zázračným lékem pro někoho, kdo se jinak stravuje otřesně.

Jaký odšťavňovač si tedy vybrat?

Klidně můžeme doporučit oba typy, zejména pokud se bude jednat o lepší značku a nebudou podezřele levné. Odstředivý odšťavňovač je rychlý a zpravidla snese větší kusy ovoce – budete méně krájet a loupat. Pomalý odšťavňovač je tichý (okurková šťáva ve tři ráno po návratu z večírku není problém), ale strávíte více času výrobou i údržbou.

Obě použité fotografie: Pixabay.com