Antibakteriální dezinfekce na ruce – jednoduchý domácí recept

Spolu s tisíci lidí, kteří se z jarních prázdnin v cizině vracejí domů, dorazily do České republiky i první desítky případů nakažených koronavirem. Asi se to dalo čekat. Vláda podniká preventivní kroky, o jejichž účinnosti budeme nejspíš vědět teprve až bude po všem, a nám, obyčejným lidem, zbývá pouze obligátní – opatrnost.

Prevence je podobná jako každý rok

Pokud nemusíte nikam mezi lidi, nechoďte. Na ulici dávejte pozor, na co saháte, a ruce si nepřikládejte k obličeji. Myjte si ruce mýdlem, a to tak, že pečlivě – alespoň 30 sekund a ve všech záhybech. Tak, ale co dělat, když není mýdlo po ruce? K tomu slouží antibakteriální gely, které jsou samozřejmě vyprodané.

Jak si vyrobit antibakteriální gel doma?

Suroviny najdete opět v lékárně nebo drogerii, takže se i u nich dá očekávat, že brzy dojdou:

  • 1 l čistého lihu (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol) nebo technický líh
  • 3% peroxid vodíku
  • glycerol (známý taky jako glycerin)

Postup:

Do 1l nádoby odměříme 830 ml alkoholu.

Injekční stříkačkou pomalu přidáme 42 ml peroxidu vodíku a pořádně promícháme.

Přidáme 15 ml glycerolu (to jsou třeba tři čajové lžičky)

Láhev doplníme do 1l převařenou vodou (vystydlou)

Co slivovice, vodka a podobně?

V různých internetových časopisech najdete desítky receptů, ve kterých figurují doma dostupné lihoviny. Vzhledem k tomu, že je k dezinfekci rukou potřeba minimálně 60% alkohol, sami si asi domyslíte, co získáte ředěním 40% vodky z obchodu. A plýtvat vysoce kvalitní slivovicí, kterou máte od dědečka z venkova, to by byla svatokrádež.

Jakou mám záruku, že to pomůže?

Koronavirus se šíří kapénkami, podobně jako třeba běžná chřipka. Ulpívá na předmětech, kterých se dotýkáme rukama a proto se tu bavíme o mytí rukou a antibakteriálních gelech. Jeho vdechnutí ale nezabrání ani běžné (vykoupené) zdravotnické roušky a navíc se do těla může dostat i přes oční sliznici.

Na jakýkoliv dezinfekční prostředek, který si umícháte doma, přirozeně žádnou záruku mít nemůžete. Vždycky bude lepší, než nic, ale horší, než komerční přípravky vyrobené v laboratořích.

Mám z dezinfekce oschlé ruce!

Všechny přípravky na bázi alkoholu vysušují pokožku, proto je v receptuře zastoupen glycerol, který ji při tom trochu promastí. Pokud skutečně musíte mezi lidi a chystáte si ruce preventivně čistit doma vyrobeným gelem, připravte si doma i nějakou regeneraci. Bude potřeba.

reklama:

sada nádobí Zwilling starter set do kuchyně 10 ks

Sada nádobí Zwilling Starter Set do kuchyně – 10 ks

  • 3 hrnce s poklicí, objem 2, 3, a 4 l
  • Rendlík / omáčník 16 cm, 1,5 l
  • Nepřilnavé pánve Zwilling Madura Plus 20 a 28 cm
  • Kuchyňský nůž Zwilling Life a bambusové prkénko
  • Univerzální kuchyňské nůžky
  • Škrabka na brambory

ilustrační obrázek: pxhere.com